MIODY A ZDROWIE

MIÓD A ZDROWIE

Produkty pszczele od wieków wykorzystywane są w leczeniu chorób. Najbardziej popularnym jest oczywiście miód, stosowany jako lek już przez starożytnych Egipcjan.

Miód ma walory odżywcze i lecznicze. Jest łatwo przyswajalny przez organizm. Enzymy nadają temu produktowi cechy leku – aktywują reakcje biochemiczne w organizmie, wiążą toksyny. Żelazo zawarte w miodzie jest prawie całkowicie przyswajalne przez organizm człowieka. Zawartość inhibiny i rutyny sprawia, że ma on wyraźne działanie bakteriobójcze. Warto pamiętać, że stałe spożywanie miodu przez dzieci przyczynia się do szybkiego przyrostu ciała, wzmożonego rozwoju umysłowego i zwiększonej odporności na choroby. U osób dorosłych wyczerpanych pracą, miód powoduje szybką regenerację organizmu. Jest jedynym w swoim rodzaju środkiem odżywczym dla serca, a także lekiem przy niedomaganiach tego organu.

Wartościowe składniki miodu to przede wszystkim cukry proste – łatwo przyswajalne przez organizm, kwasy organiczne, mikroelementy i enzymy. O kolorze miodu decydują barwniki roślinne oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, fosfor,magnez. Warto pamiętać, że krystalizacja to nie wada. Im więcej glukozy jest w miodzie, tym proces ten następuje szybciej (np. miód rzepakowy), im więcej fruktozy, tym dłużej miód pozostaje w stanie płynnym (np. miód akacjowy).

 

RZEPAKOWY

Miód o bardzo  jasnej  barwie.  Konsystencja  smalcowata,  szybko  krystalizuje. Najbogatszy w aminokwasy.

Stosowany  przy chorobach  dróg żółciowych, miażdżycy, wzmacnia mięsień sercowy,  leczy    niewydolność krążenia.

AKACJOWY

Z akacji białej ma barwę jasną o żółtawym zabarwieniu, delikatnym smaku i zapachu kwiatu akacji. Miód ten ulega krystalizacji najwolniej ze wszystkich polskich miodów.

Zalecany jest diabetykom i polecany przy schorzeniach układu pokarmowego. Niezastąpiony przy nadkwaśności.

 

LIPOWY

Barwa od  bardzo jasnej  do złotożółtej (może również być z odcieniem zielonkawym – zależy od składu spadzi, która bardzo często towarzyszy tej odmianie miodu). Zapach jest bardzo  intensywny.

Stosowany  przy bezsenności,  kaszlu, objawach grypy,  przewlekłych przeziębieniach. Działa uspokajająco, wykrztuśnie i lekko nasennie.

 

WIELOKWIATOWY

Najbardziej    popularny   miód  o  barwie   jasnożółtej  po ciemnoherbacianą.  Lekkostrawny, wzmacnia  organizm  i  odporność,  dodaje  energii  i  witalności.  Łagodny   smak – zależy od składu nektaru z jakiego powstał.

Stosowany przy przeziębieniach, alergiach, katarze siennym, chorobach serca.

 

SPADZIOWY

Miód  ze  spadzi  iglastej  ma  zabarwienie  zielonkawe  lub  szarozielonkawe.  Zapach  miodu jest lekko żywiczny przypominający woń jodły. Miód ze spadzi liściastej ma odcień brunatnozielonkawy o lekko gorzkawym posmaku.

Stosowany jest przy chorobach dróg oddechowych, zapaleniach płuc, cukrzycy, astmie, katarze.

 

Zalecane dawki miodu:

  • dzieci od 1 do 3 lat – 7 g dziennie w dwóch dawkach,
  • dzieci od 4 do 13 lat – 14-20 g dziennie w dwóch dawkach,
  • dzieci od 14 do 16 lat – 20-50 g dziennie w dwóch dawkach,
  • dorośli – 40-60 g dziennie w dwóch dawkach.

Dolne ilości należy traktować jako dawki profilaktyczne, a górne stosować leczniczo. W celu lepszego wykorzystania właściwości leczniczych miodu, wskazane jest rozpuszczanie go w szklance lekko ciepłej wody i spożywanie dopiero po 10-12 godzinach. Łyżeczka od herbaty zawiera około 7 gram, natomiast stołowa 12 gram miodu.

 

 

PYŁEK PSZCZELI-KWIATOWY

Badania potwierdziły następujące właściwości pyłku:

  • Odżywcze. Pyłek stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki, witaminy.
    • wzmacnia apetyt, skutek widoczny już po kilku dniach przyjmowania,
    • reguluje przemianę materii, doprowadza do normalizacji, spadku wagi osób otyłych,
    • wzmacnia organizm, szczególnie zalecany osobom ciężko pracującym w szkodliwych warunkach, dzieciom, osobom starszym, osłabionym, regeneruje,
    • działa antyanemicznie (zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi), zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi.
  • Odtruwające (detoksykacyjne). Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka.
    • pyłek osłania tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w przypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn,
    • ułatwia odnawianie tkanki wątrobowej uszkodzonej innymi przewlekłymi chorobami, przyjmowaniem dużej ilości leków,
    • wspomaga leczenie choroby alkoholowej, uzupełnia niedobory bioelementów (będące wynikiem choroby),
    • pyłek podnosi odporność organizmu na zakażenia, zwiększa ilość limfocytów, zwiększa ilość przeciwciał, przyspiesza leczenie zakażeń.
  • Antydepresyjne, uspokajające. Pyłek pszczeli poprawia psychiczne samopoczucie człowieka.
    • zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania,
    • wspomaga leczenie depresji, umożliwia obniżenie dawek preparatów antydepresyjnych,
    • wspomaga także leczenie nerwic wegetatywnych,
    • zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną, zwiększa koncentrację układu nerwowego,
  • Antyalergiczne. Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych.
    • stosowanie pyłku wspólnie z miodem skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy.
  • Przeciwmiażdżycowe. Pyłek ma wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe.
    • pyłek obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu), hamuje agregacje (zlepianie) płytek krwi, wspomaga więc ograniczanie miażdżycy,
    • wspomaga leczenie stanów pozawałowych,
    • wspomaga leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia obwodowego.
  • Antybiotyczne. Wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie, na grzyby.
    • jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, szczególnie gdy jest użyty razem z propolisem,
    • w przewodzie pokarmowym pyłek niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych.
  • Regulujące trawienie. Pyłek jest stosowany przy rozstroju żołądka.
    • wspomaga leczenie silnych zaparć.
    • przynosi poprawę w niektórych biegunkach,
    • wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia.
  • Lecznicze schorzeń prostaty. Wyciągi z pyłku wykazują lecznicze działanie w schorzeniach gruczołu krokowego.
    • w początkowym stadium choroby hamuje ją, zmniejsza możliwość nawrotów,
    • w przewlekłym zapaleniu wspomaga leczenie prostaty antybiotykami i fizykoterapią.
  • Wspomagające leczenie cukrzycy. Wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny. Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
  • Poprawiające wzrok. Pyłek poprawia ostrość widzenia, jest to skutek dużej zawartości ryboflawiny (wit. B2) i innych bioelementów w pyłku.
  • Przeciwzapalne. Pyłek wspomaga leczenie wewnętrznych stanów zapalnych organizmu.
  • Kosmetyczne. Odżywiające, wzbogacające i odmładzające skórę.

 

Zaleca się przyjmować pyłek pszczeli 3 razy dziennie pół godziny przed jedzeniem. Zaleca się rozmieszać pyłek z miodem, serkiem, mlekiem, wodą lub sokiem owocowym. Dokładnie przeżuwać przed połknięciem dla zwiększenia przyswajalności pyłku.

Dawki dzienne:

  • dzieci 3-5 lat 10 gram pyłku,
  • dzieci 6-12 lat 15 gram pyłku,
  • dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 gram pyłku,
  • dorośli leczniczo 30-40 gram pyłku.
    Łyżeczka od herbaty zawiera około 5 gram pyłku.

Kuracje pyłkowe
Zaleca się stosować kurację pyłkową zażywając pyłek przez okres 1-3 miesięcy dwa razy w roku, jesienią i wiosną.

  • jesienią uodparnia na zimowe przeziębienia, grypy, katary,
  • wiosną wzmacnia organizm, uzupełnia braki witamin i mikroelementów.

 

ŚWIECE Z WOSKU PSZCZELEGO

Świece z wosku pszczelego mają właściwości zdrowotne, ponieważ podczas spalania świec woskowych powstaje aromatyczny mikroklimat. Spalają się bezdymowo pozostawiając w pomieszczeniu delikatny zapach miodu i propolisu. Doskonale uspokajają i poprawiają samopoczucie. Wydzielane z płomienia świecy woskowej ujemne jony oczyszczają powietrze łagodząc dolegliwości nieżytu górnych dróg oddechowych, chorób płuc, astmy, alergii, kataru. Jonizując powietrze doskonale rozpraszają negatywne pole elektromagnetyczne emitowane przez komputery, telewizory oraz inne urządzenia. Neutralizują szkodliwe zapachy , w tym zapach dymu tytoniowego.